RANCANGAN PELAJARAN HARIAN.
OBJEKTIVISME.
Tarikh / hari : Rabu Masa : 9.45 pagi – 10.45 pagi
OBJEKTIVISME.
Tarikh / hari : Rabu Masa : 9.45 pagi – 10.45 pagi
Kelas : 6 Mesra Bil. Pelajar : 32 orang.
Mata
pelajaran :
Sains
Tajuk : Penjerukan mangga.
Objektif :
Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat:-
1.menyatakan mangga boleh diawet dengan cara
penjerukan.
Pengetahuan
Sedia Ada : Murid pernah melihat makanan yang telah dijeruk.
Nilai : i.
Bersikap teliti.
ii. Mengamalkan
kebersihan.
iii.
Bekerjasama.
Kemahiran
Proses Sains: i. Memerhati.
(KPS) ii. Membuat
inferens.
iii.
Berkomunikasi.
iv.
Mengekperimen.
Langkah / masa
|
Isi pelajaran
|
Aktiviti
pengajaran pembelajaran
|
Catatan
|
|
Aktiviti Guru
|
Aktiviti Murid
|
|||
Langkah
1
Set
Induksi
(
5 Minit )
|
Makanan
boleh diawet supaya tahan lama.
|
1.
Guru memanggil wakil kumpulan menyentuh sebiji mangga yang telah rosak(busuk)
yang diletakkan didalam kotak.
2.
Guru memanggil pula wakil kumpulan yang lain untuk menghidu buah mangga
tersebut.
3.
Guru bertanyakan soalan kepada murid :
a.
Apakah yang telah kamu sentuh dan apa yang kamu rasa?
b.
Apakah bau yang dapat kamu hidu?
c.
Apakah yang boleh kamu lakukan supaya buah ini tahan lebih lama?
3.
Guru mengaitkan jawapan murid dengan tajuk pelajaran.
|
1.
Wakil kumpulan murid ke hadapan dan menyentuh buah mangga yang berada di
dalam kotak.
2.
Wakil kumpulan murid ke hadapan dan menghidu buah mangga di dalam kotak.
3.
Murid-murid lain memerhati dengan teliti.
4.
Murid menjawab soalan yang diajukan.
|
BBM
-
Buah mangga yang telah rosak (busuk).
-
Kotak.
KPS
-Memerhati.
-
Membuat inferens.
-
Berkomunikasi.
KBKK
-Memberi
pendapat.
-Membanding
dan membeza.
-Menjana
idea.
|
Langkah
2
(
20 minit )
|
Buah
mangga boleh diawet dengan cara penjerukan, pendinginan, pengeringan dan
pengasinan.
|
1.
Guru memberi penerangan tentang pelbagai cara untuk mengawet buah mangga.
2.
Guru mengemukakan soalan dari masa ke semasa sepanjang penerangan.
|
1.
Murid mendengar dengan teliti.
2.
Murid menjawab soalan guru berpandukan slaid yang dipaparkan.
|
BBM
Slaid
(Powerpoint).
KPS
-Memerhati.
-Berkomunikasi.
KBKK
-Menjana
idea.
-Menghubungkait.
NILAI
-Bersikap
teliti.
-
|
Langkah
3
(
30 minit )
|
Mengawet
buah mangga dengan cara penjerukan
|
1.
Guru mengarahkan murir-murid berada di dalam kumpulan yang telah ditetapkan.
2.
Guru mengarahkan ketua kumpulan untuk mengambil kad eksperimen dan
bahan-bahan untuk eksperimen.
2.
Guru mengedarkan kad eksperimen dan bahan-bahan eksperimen.
3.
Guru menerangkan langkah-langkah untuk menjalankan eksperimen berpandukan kad
eksperimen.
4.
Guru membimbing murid sepanjang eksperimen dijalankan.
5.
Guru menegaskan bahawa hasil eksperimen akan diperolehi selepas 3 hari.
|
1.
Murid-murid berada di dalam kumpulan masing-masing. (5-6 orang satu kumpulan)
2.
Ketua kumpulan murid mengambil kad eksperimen dan bahan-bahan eksperimen.
3.
Murid-murid menjalankan eksperimen dengan bimbingan guru.
|
BBM
-2
biji mangga muda
-1
besen
-1
bikar air suam
-Garam
-Gula
-Pisau
-Botol
KPS
-Mengeksperimen
KBKK
-Mengumpul
maklumat.
-Membanding
dan membeza.
NILAI
-Bersikap
teliti.
-Berkerjasama.
-Mengamalkan
kebersihan.
|
Langkah
4
Penutup
(
5 minit )
|
Rumusan.
|
1.
Guru membimbing murid membuat rumusan pelajaran dengan mengajukan soalan yang
mencapah.
2.
Guru mengedarkan lembaran kerja sebagai pengukuhan.
|
1.
Murid menjawab soalan dan mencatat nota.
2.
Murid-murid menyiapkan lembaran kerja di rumah.
|
BBM
-Slaid.
-Lembaran
kerja.
KBKK
-Merumus.
|
Refleksi
:
___________________________________________________________________________________________________
RANCANGAN PELAJARAN
HARIAN.
KONSTRUKTIVISME.
Tarikh
/ hari : Isnin Masa
: 9.15 pagi – 10.15 pagi
Kelas : 6 Mesra Bil. Pelajar : 32 orang.
Mata
pelajaran : Sains
Tajuk : Kerosakan makanan.
Objektif : Pada akhir proses pengajaran dan
pembelajaran murid-murid dapat:-
1. menyatakan
kerosakan makanan adalah disebabkan oleh tindakan bakteria dan kulat.
Pengetahuan
Sedia Ada : Murid pernah melihat makanan yang telah rosak.
Nilai : i.
Bersikap teliti.
ii. Mengamalkan
kebersihan.
iii. Bekerjasama.
Kemahiran : i.
Memerhati.
(KPS) ii. Membuat inferens.
iii.
Berkomunikasi.
iv.
Mengeksperimen.
LANGKAH
|
ISI PELAJARAN
|
AKTIVITI
PENGAJARAN PEMBELAJARAN
|
CATATAN
|
Langkah
1
Set
induksi
(
5 Minit )
|
Makanan
boleh menjadi rosak disebabkan oleh bakteria dan kulat.
|
1.
Di dalam kumpulan, murid menghidu dan menyentuh contoh makanan yang ada di
atas meja setiap kumpulan.
2.
Secara lisan, murid menyatakan ciri-ciri makanan yang tersebut.
3.
Murid menyatakan sebab-sebab makanan tersebut menjadi rosak.
4.
Guru mengaitkan jawapan murid dengan tajuk pembelajaran pada hari itu.
|
BBM
-Air
Milo yang telah basi.
-Kari
ayam yang telah basi.
KPS
-Memerhati.
-Membuat
inferens.
-Berkomunikasi.
KBKK
-Memberi
pendapat.
-Menerangkan
sebab dan akibat.
-Menjana
idea
|
Langkah
2
(
20 Minit )
|
Bakteria
dan kulat menyebabkan makanan menjadi rosak.
|
1.
Di dalam kumpulan, murid-murid memerhati dan meneliti slaid, carta, kad
tugasan dan kad imbasan untuk menyatakan sebab makanan boleh menjadi rosak.
2.
Wakil setiap kumpulan, tampil ke hadapan untuk menyatakan sebab makanan boleh
menjadi rosak.
3.
Guru bertindak sebagai fasilitator.
|
BBM
1.Slaid
(Powerpoint)
2.
Carta.
3.
Kad imbasan.
4.
Kad tugasan.
KPS
-Memerhati.
-Berkomunikasi.
KBKK
-Menjana
idea.
-Menghubungkait.
|
Langkah
3
(
30 Minit )
|
Aktiviti
bakteria dan kulat menyebabkan menjadi rosak.
|
1.
Wakil kumpulan murid mendapatkan kad eksperimen dan bahan-bahan eksperimen.
2.
Di dalam kumpulan murid menjalankan jalankan eksperimen untuk membuktikan
makanan menjadi rosak akibat dari aktiviti bakteria dan kulat.
3.
Guru memastikan murid bekerjasama dan bertindak sebagai fasilitator.
|
BBM
-2
keping roti.
-2
bekas plastik.
-1
bikar air
-penitis.
KPS
-Mengeksperimen.
KBKK
-Mengumpul
maklumat.
-Menganalisis.
NILAI
-Bekerjasama.
-Mengamalkan
kebersihan.
-
|
Langkah
4
Penutup
(
5 minit )
|
Rumusan.
|
1.
Berdasarkan dapatan dari perbincangan kumpulan, murid merumuskan bahawa
makanan menjadi rosak akibat dari aktiviti bacteria dan kulat.
2.
Murid menjawab soalan yang disediakan di dalam lembaran kerja.
|
BBM
Slaid.
Lembaran
kerja.
|
Refleksi : _________________________________________________________________________________________________
No comments:
Post a Comment